Kennis- en Informatiecentrum Terp Hegebeintum

Gelegen in het Friese Hegebeintum, biedt het Kennis- en Informatiecentrum Terp Hegebeintum een fascinerende kijk op de geschiedenis en cultuur van de terpen in Fryslân. Met een hoogte van 8,80 meter boven NAP is Hegebeintum de hoogste terp van Nederland, en dit centrum geeft bezoekers een unieke kans om meer te leren over dit bijzondere stukje erfgoed​.

Wat is er te doen?

Het informatiecentrum aan de voet van de terp werd in 2021 gebouwd en herbergt het Archeologisch Steunpunt, wisselende exposities en het Terpcafé. De permanente expositie vertelt het verhaal van het Friese terpenlandschap en de afgravingen die in de 19e en 20e eeuw plaatsvonden. Op de bovenverdieping zijn er regelmatig nieuwe tentoonstellingen te zien, zoals de huidige expositie ‘Kwelderkrachten’, die de onbekende kanten van het kwelderlandschap belicht.

Rondleidingen en Historische Locaties

Naast het informatiecentrum kun je ook een rondleiding krijgen in de 12e-eeuwse Romaanse kerk die hoog op de terp ligt. Deze kerk biedt niet alleen een prachtig uitzicht over het omringende landschap, maar herbergt ook een bijzondere collectie rouwborden van de families die op Harsta State woonden. Harsta State, een gerestaureerde monumentale state, is deels open voor bezichtiging en biedt een kijkje in de rijke geschiedenis van de regio​.

Activiteiten en Evenementen

Terp Hegebeintum organiseert regelmatig activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen. In het hoogseizoen is er elke vierde zaterdag van de maand een Terpendag met lezingen, workshops en living history. Ook worden er diverse provinciale en landelijke evenementen georganiseerd, zoals ‘Help Pake en Beppe de vakantie door’, de Dag van het Kasteel en de Nationale Archeologiedagen​.

Praktische Informatie

Het Kennis- en Informatiecentrum Terp Hegebeintum is gelegen aan de Pypkedyk 4 in Hegebeintum en is van dinsdag tot zondag geopend. De toegangsprijzen variëren, maar combinatietickets zijn beschikbaar voor een bezoek aan het informatiecentrum, de kerk en Harsta State.

Voor meer informatie en het plannen van je bezoek, kun je terecht op de officiële website van Terp Hegebeintum​. Kom en ontdek de rijke geschiedenis van de hoogste terp van Nederland bij het Kennis- en Informatiecentrum Terp Hegebeintum.

Pypkedyk 4, 9173 GC Hegebeintum
https://www.terphegebeintum.nl/

Delen is leuk!