Gevangenismuseum

Het Gevangenismuseum in Veenhuizen biedt een unieke en educatieve ervaring voor jong en oud. Gevestigd in een voormalig werkgesticht, vertelt dit moderne en interactieve museum de verhalen van misdaad en straf in Nederland, van de 17e eeuw tot nu. Met een breed scala aan activiteiten en tentoonstellingen is het een perfecte bestemming voor een gezinsuitje.

Interactieve Tentoonstellingen en Educatieve Activiteiten

Het Gevangenismuseum beschikt over zowel vaste als tijdelijke tentoonstellingen die verschillende aspecten van het gevangenisleven en de geschiedenis van strafrecht belichten. Bezoekers kunnen ontdekken hoe straffen door de eeuwen heen zijn geëvolueerd en wat het betekent om in een gevangenis te zitten. Een van de populaire tentoonstellingen is “Vrijheidsstraffen in Nederland vanaf 1600,” waar je alles te weten komt over historische en hedendaagse straffen​.

Kindvriendelijke Activiteiten

Voor kinderen is er veel te doen in het Gevangenismuseum. Ze kunnen meedoen aan spannende speurtochten zoals “De Vloek van Veenhuizen” en de “Leo van Veenhuizen Kinderspeurtocht.” Daarnaast is er een avontuurlijke speeltuin in de binnenplaats van het museum. Een ritje in de Boevenbus is een echte aanrader, waarbij kinderen en volwassenen de omgeving van Veenhuizen kunnen verkennen en meer leren over de geschiedenis van het gevangenisdorp​.

Rondleidingen en Educatieve Programma’s

Enthousiaste gidsen geven dagelijks rondleidingen door het museum en de omliggende gevangenissen, zoals de Rode Pannen. Deze rondleidingen bieden diepgaande inzichten in het leven van gedetineerden en de werking van de gevangenissen. Voor scholen en groepen zijn er speciale educatieve programma’s beschikbaar, waardoor het museum ook een uitstekende bestemming is voor schoolreisjes​.

Praktische Informatie

Het Gevangenismuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:00 uur. Tijdens schoolvakanties is het museum ook op maandag geopend. De toegangsprijzen variëren, met speciale tarieven voor kinderen, volwassenen en 65+’ers. Parkeren is gratis op de nabijgelegen parkeerplaats, en het museum is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer.

Plan je bezoek aan het Gevangenismuseum Veenhuizen en dompel je onder in de rijke geschiedenis van misdaad en straf. Voor meer informatie en het boeken van tickets, bezoek de officiële website van het Gevangenismuseum

Oude Gracht 1
9341 AA Veenhuizen
https://gevangenismuseum.nl/

Delen is leuk!