Museum Helmond/Kasteel Helmond

Welkom bij Museum Helmond, waar je een fascinerende reis door de geschiedenis maakt in Kasteel Helmond, de grootste nog bestaande vierkante waterburcht van Nederland. Ontdek het bijna 700 jaar oude verhaal van het kasteel en laat je betoveren door de prachtige kunst en fotografie in Kunsthal Helmond.

Of je nu een groep scholieren bent, een liefhebber van kunst, fotografie en kastelen, een gezin op zoek naar een leuk dagje uit, of iemand die de Nederlandse taal leert, in een rolstoel zit, slecht ziet of hoort, of te maken heeft met dementie of aangeboren hersenletsel, hier is iedereen van harte welkom!

Het buitengewoon museum Helmond programma is speciaal ontwikkeld om een inclusieve ervaring te bieden aan al de bezoekers. Of je nu speciale behoeften hebt of niet, we streven ernaar om een gastvrije en toegankelijke omgeving te creëren waar iedereen kan genieten van al het moois dat ons museum te bieden heeft.

De beschrijving van dominee Stephanus Hanewinckel uit 1800 geeft een levendig beeld van de majestueuze aanwezigheid van Kasteel Helmond door de eeuwen heen. Met zijn zware muren, torens en steile daken, weerspiegeld in de gracht, is dit kasteel een ware parel van historische architectuur. Ondanks de veranderingen in de omgeving, blijft het kasteel fier overeind staan, een icoon in het stadsbeeld van Helmond. Het vierkante ontwerp van het kasteel maakt het uniek in Noord-Brabant en draagt bij aan zijn historische betekenis.

De zoldertour in Museum Helmond/Kasteel Helmond

De zoldertour ‘Kasteel in brand!’ biedt een intrigerende inkijk in de geschiedenis van Kasteel Helmond. Terwijl je over de eeuwenoude zolder dwaalt, word je meegevoerd naar het verleden, waar schaduwen en stemmen je langs authentieke kasteelelementen leiden. Het verhaal van de grote brand in 1549 komt tot leven terwijl je over krakende vloeren loopt, onder oude houten balken door gaat en spannende doorgangen verkent. Bezoekers worden getrakteerd op een meeslepende ervaring waarbij middeleeuwse elementen tot leven lijken te komen, zoals een draaiend ophaalrad en spontaan openvallende boeken. De zoldertour wordt geleid door ervaren gidsen en is geschikt voor bezoekers vanaf 8 jaar oud. Het kan op sommige momenten wat warmer of kouder zijn, afhankelijk van het seizoen, dus het is verstandig om hier rekening mee te houden bij het plannen van je bezoek. De authentieke staat van de kasteelzolder wordt behouden, waardoor bezoekers onder eeuwenoude balken doorlopen en zelfs eroverheen gaan, wat bijdraagt aan de unieke en historische sfeer.

Naast de zoldertour biedt de openbare kasteeltuin met beelden een rustgevende omgeving rondom het kasteel. Dagelijks toegankelijk, biedt de tuin een prachtige aanvulling op het historische erfgoed van Kasteel Helmond. Grenzend aan de textielfabriek Vlisco, bekend om zijn kleurrijke stoffen die in Afrika enorm populair zijn, biedt de tuin een serene en artistieke omgeving voor bezoekers om te verkennen en te genieten.

Het Zomerkasteel biedt een scala aan boeiende evenementen voor bezoekers van alle leeftijden. Hieronder volgen enkele hoogtepunten die je kunt verwachten:

  1. Ontmoet de kasteelgidsen: Gedurende het Zomerkasteel kun je de kasteelgidsen tegenkomen die je meenemen op een reis door de geschiedenis van het kasteel. Gehuld in prachtige kasteelkledij delen ze verhalen over het kasteel, zijn bewoners en geheime plekjes.
  2. Speuren & spelen: Verken de kasteelkelders en ontdek hoe het leven er in de middeleeuwen uitzag. Doe mee aan speurtochten en leuke games die je meenemen in het verhaal van het kasteel. Ontdek hoe een kasteelheer zich kleedde en wat hij at.
  3. Verkleed jezelf als een echte middeleeuwer: Duik in de kasteelkast en transformeer jezelf tot een ridder of prinses onder begeleiding van onze kasteelgidsen. Maak een stoere of mooie selfie op de troon in de Ridderzaal.
  4. De verhalen van de Voorleeskamer: Laat je betoveren door de verhalen van Gast Fantast of Aaltje Verhaaltje in de Voorleeskamer. Luister naar leuke, grappige en spannende kinderverhalen.
  5. De geheimen van de kasteeltuin: Ontdek de mysteries van de kasteeltuin tijdens de familierondleiding ‘De Geheimen van de Kasteeltuin’ op specifieke data en tijden.
  6. Maak je eigen geur- en theezakje: Laat je creativiteit de vrije loop en knutsel je eigen geur- en theezakje tijdens het Zomerkasteel.

Naast deze activiteiten kun je ook genieten van eten en drinken in het sfeervolle Kasteelcafé. Het café biedt verfrissende drankjes en heerlijke gerechten om van te genieten tijdens het warme zomerweer. Daarnaast kun je deelnemen aan de Outside Escape Helmond, een leuke en leerzame wandeling door de stad die start en eindigt bij het kasteel.

Het Zomerkasteel belooft een avontuurlijke en leerzame ervaring voor het hele gezin, vrienden of collega’s.

Kasteelplein 1, 5701 PP Helmond
www.museumhelmond.nl

Delen is leuk!