Museum Staphorst

Gelegen in het pittoreske Staphorst, biedt Museum Staphorst een fascinerende kijk op de rijke tradities, cultuur en geschiedenis van deze unieke Nederlandse gemeenschap. Het museum, gehuisvest in een authentieke boerderij, is het culturele hart van het dorp en biedt een scala aan tentoonstellingen en activiteiten voor bezoekers van alle leeftijden.

Tentoonstellingen:

Bij Museum Staphorst zijn diverse tentoonstellingen te bewonderen die een diepgaande blik werpen op het leven in Staphorst door de jaren heen. De permanente tentoonstelling op de begane grond toont traditionele klederdracht, een typisch Staphorster interieur en ambachten. Op de eerste verdieping vindt u jaarlijks wisselende tentoonstellingen. In 2024 is er bijvoorbeeld een tentoonstelling gewijd aan het werk van Stien Eelsingh, een bekende kunstenaar uit de regio​​.

Educatieve Activiteiten:

Het museum organiseert regelmatig educatieve activiteiten en workshops, zoals de populaire workshop Staphorster stipwerk. Deze workshop laat deelnemers kennismaken met de traditionele schildertechniek uit de regio. Er zijn ook rondleidingen en klederdrachtpresentaties beschikbaar, die een diepgaand inzicht geven in de lokale tradities en gewoontes​.

Voor Kinderen:

Museum Staphorst biedt ook veel activiteiten speciaal voor kinderen. Het museum heeft interactieve elementen en speurtochten die jongere bezoekers betrekken en onderwijzen over het culturele erfgoed van Staphorst. Deze activiteiten maken het museum tot een ideale bestemming voor gezinnen die op zoek zijn naar een leerzaam en leuk uitje​​.

Praktische Informatie:

Het museum is geopend van 6 april tot 1 november 2024, van dinsdag tot zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur. Van 2 november tot 21 december 2024 is het museum geopend op woensdagmiddag van 13:00 tot 16:00 uur en op zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur. De toegangsprijs voor volwassenen is €7,50, terwijl kinderen van 0-5 jaar gratis toegang hebben en kinderen van 6-12 jaar €5,00 betalen. Er zijn ook speciale tarieven voor groepen en rolstoelgebruikers​.

Conclusie:

Een bezoek aan Museum Staphorst biedt een unieke en waardevolle ervaring voor iedereen die geïnteresseerd is in de rijke cultuur en geschiedenis van Staphorst. Of je nu een inwoner bent of een toerist, dit museum biedt een diepgaand inzicht in de tradities en het dagelijks leven van een van de laatste Nederlandse gemeenschappen waar traditionele klederdracht nog dagelijks gedragen wordt. Plan je bezoek en ontdek de fascinerende wereld van Staphorst!

Voor meer informatie en om je bezoek te plannen, ga naar de officiële website van Museum Staphorst.

Gemeenteweg 67, 7951 CE Staphorst
https://www.museumstaphorst.nl/

Delen is leuk!