Speelgoedmuseum Deventer

Speelgoedmuseum Deventer, gelegen in de historische binnenstad van Deventer, is een paradijs voor jong en oud. Het museum, gevestigd in twee prachtige oude panden, biedt een uitgebreide collectie speelgoed uit verschillende tijdperken. Van antieke poppen en tinnen soldaatjes tot modern speelgoed, dit museum neemt bezoekers mee op een nostalgische reis door de geschiedenis van het speelgoed.

Een Rijke Collectie met Historisch Speelgoed

Het museum herbergt een indrukwekkende verzameling speelgoed die teruggaat tot de 19e eeuw. Bezoekers kunnen genieten van:

  • Antieke Poppen: Fraai geklede poppen van porselein, stof en hout, die een beeld geven van het vakmanschap uit vervlogen tijden.
  • Tinnen Soldaatjes: Gedetailleerde figuurtjes die vroeger werden gebruikt voor strategische spellen en het naspelen van veldslagen.
  • Treinbanen en Meccano: Klassiek mechanisch speelgoed dat de technische vernuftigheid van het verleden toont.
Modern Speelgoed

Naast historisch speelgoed biedt het museum ook een uitgebreide collectie modern speelgoed:

  • LEGO en Playmobil: Iconisch constructiespeelgoed dat de verbeelding van kinderen en volwassenen over de hele wereld heeft geprikkeld.
  • Elektronisch Speelgoed: Van de eerste elektronische spelletjes tot moderne gadgets, deze collectie laat de technologische vooruitgang in speelgoed zien.

Interactieve Tentoonstellingen

Het Speelgoedmuseum Deventer is niet alleen een plek om te kijken, maar ook om te ervaren:

  • Speelkamers: Kinderen kunnen zich uitleven in speciaal ingerichte speelkamers waar ze met historisch en modern speelgoed kunnen spelen.
  • Workshops en Activiteiten: Regelmatig organiseert het museum creatieve workshops en activiteiten waar kinderen hun eigen speelgoed kunnen maken of repareren.

Educatieve Waarde

Het museum biedt ook een educatief programma voor scholen en gezinnen. Door middel van interactieve rondleidingen en educatieve displays leren bezoekers over de geschiedenis, de productie en de culturele betekenis van speelgoed.

Bijzondere Tentoonstellingen

Speelgoedmuseum Deventer organiseert regelmatig speciale tentoonstellingen die specifieke thema’s of periodes in de speelgoedgeschiedenis belichten. Deze tijdelijke exposities trekken vaak veel bezoekers en bieden telkens weer iets nieuws en verrassends.

Praktische Informatie:

Het Speelgoedmuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur. De toegangsprijzen zijn €8,00 voor volwassenen en €4,00 voor kinderen van 4 tot 18 jaar. Kinderen tot en met 3 jaar hebben gratis toegang. Er zijn ook combitickets beschikbaar die toegang bieden tot zowel het Speelgoedmuseum als Museum De Waag voor €12,50​.​​ 

Toegankelijkheid:

De begane grond van het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Vanwege de vele trappen zijn de bovenverdiepingen helaas niet toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Bezoekers met mobiliteitsproblemen kunnen de Wonderkamer op de begane grond bezoeken met een korting van 50% en gebruik maken van een Virtual Reality tour om de rest van het museum te verkennen​.

Conclusie:

Een bezoek aan het Speelgoedmuseum Deventer is een reis door de tijd die zowel jong als oud zal bekoren. Met zijn uitgebreide collectie, interactieve tentoonstellingen en historische locatie, biedt het museum een onvergetelijke ervaring voor het hele gezin. Plan je bezoek en ontdek de magische wereld van speelgoed in het hart van Deventer!

Voor meer informatie en om je tickets te boeken, ga naar de officiële website van het Speelgoedmuseum Deventer.

Brink 47, 7411 BV Deventer
www.speelgoedmuseumdeventer.nl

Delen is leuk!