Bezoekerscentrum Ermelosche Heide met De Schaapskooi

Gelegen aan de rand van de prachtige Ermelosche Heide, biedt Bezoekerscentrum Ermelosche Heide samen met De Schaapskooi een unieke ervaring voor natuurliefhebbers en gezinnen. Dit bezoekerscentrum is een ideale plek om meer te leren over de lokale natuur, schapen, en duurzame landbouw.

Activiteiten en Bezienswaardigheden

  1. Informatieve Tentoonstellingen: Het bezoekerscentrum biedt diverse tentoonstellingen over de Veluwse heideschapen, de rol van de herder, de natuur in de omgeving en de bijen. Korte films en interactieve spellen maken het leerproces leuk en boeiend voor bezoekers van alle leeftijden​.
  2. Schaapskooi en Potstal: De schaapskooi is een van de grootste in Nederland en biedt onderdak aan een kudde van gemiddeld 300 schapen. De potstal, een traditionele manier van schapenhouden, wordt hier nog steeds gebruikt. Bezoekers kunnen meer leren over deze methode en de geschiedenis van de schaapskuddes op de Veluwe​.
  3. Voelwand en Wolproject: De voelwand laat verschillende verwerkingsvormen van wol zien, zoals spinnen, weven en vilten. Producten gemaakt door vrijwilligers van het Wolproject, zoals schapenvachten, kussens en andere wolproducten, zijn te koop in de winkel van het bezoekerscentrum.
  4. Kinderactiviteiten en Speurtochten: Voor kinderen zijn er speurtochten en knutselactiviteiten beschikbaar. Ze kunnen ook genieten van de speeltuin bij het bezoekerscentrum. Deze activiteiten maken het bezoek leerzaam en leuk voor de jongste bezoekers.
  5. Bijenstal en Historische Tuin: Naast de schaapskooi staat een bijenstal waar bezoekers kunnen leren over bijenteelt. De biologische tuin, naast het bezoekerscentrum, toont een historische tuin met bijzondere plantensoorten en graansoorten uit 1935. Dit biedt een mooie plek voor een ontspannen wandeling.
  6. Horeca en Terras: Na een dag vol activiteiten kunnen bezoekers ontspannen op het terras met uitzicht over de Ermelosche Heide. Het centrum biedt koffie, thee, frisdranken, ijs en gebak, evenals streekproducten zoals honing, jam en schapenkaas​.

Praktische Informatie

  • Locatie: Bezoekerscentrum Ermelosche Heide, Postweg 50, Ermelo
  • Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 10:30 tot 17:00 uur, en zondag van 12:30 tot 17:00 uur. Gesloten op maandag.
  • Bereikbaarheid: Het bezoekerscentrum is goed bereikbaar met de auto en biedt voldoende parkeergelegenheid. Het terrein is toegankelijk voor mindervaliden, met rolstoelvriendelijke voorzieningen​.

Conclusie

Bezoekerscentrum Ermelosche Heide met De Schaapskooi biedt een veelzijdige ervaring voor jong en oud. Of je nu komt om meer te leren over de Veluwse natuur, te genieten van interactieve tentoonstellingen, of deel te nemen aan leuke kinderactiviteiten, er is voor ieder wat wils. Plan je bezoek en ontdek de rijke natuur en cultuur van de Veluwe bij Bezoekerscentrum Ermelosche Heide.

Voor meer informatie en om je bezoek te plannen, ga naar de officiële website van Bezoekerscentrum Ermelosche Heide
Postweg 50, 3852 PK Ermelo
www.schaapskooi.nl

Delen is leuk!