Landgoed Oud Leeuwenhorst

Landgoed Oud Leeuwenhorst, gelegen in Noordwijkerhout, is een historisch en natuurgebied dat bezoekers een unieke kijk biedt op de rijke geschiedenis en prachtige omgeving van de Bollenstreek.

Geschiedenis van het Landgoed

Landgoed Oud Leeuwenhorst vindt zijn oorsprong in 1261 toen het Cisterciënzer klooster Leeuwenhorst werd gesticht voor adellijke vrouwen. Na de verwoesting van het klooster in 1573 tijdens het Beleg van Leiden, werd het terrein omgevormd tot een buitenplaats met fraaie tuinen en waterpartijen. In de 17e en 18e eeuw was het landgoed op zijn hoogtepunt met een beroemde botanische tuin beheerd door raadspensionaris Casper Fagel​.

Bezienswaardigheden en Activiteiten

Hekpijlers en Historische Elementen:

  • De toegangsweg naar het landgoed wordt gemarkeerd door twee stenen hekpijlers van het voormalige Huize Leeuwenhorst. Deze pijlers zijn overblijfselen van het landhuis dat in de 19e eeuw werd afgebroken​.

Wandelroutes:

  • Bezoekers kunnen genieten van diverse wandelroutes die door het parkachtige landschap slingeren. Ontdek de spiegelvijver, oude lanen, en de Koepelberg, waar ooit een theekoepeltje stond. Het gebied is ideaal voor een rustige wandeling en biedt mooie uitzichten en historische doorkijkjes.

Bunkers en Natuur:

  • Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een deel van het landgoed gebruikt voor verdedigingswerken. De bunkers die hier zijn gebouwd, bieden nu onderdak aan vleermuizen. Het landgoed herbergt ook een verscheidenheid aan flora en fauna, waaronder rododendrons en varens rond de spiegelvijver.

Praktische Informatie

  • Locatie: Oud Leeuwenhorst is gelegen aan de Leeweg in Noordwijkerhout.
  • Toegankelijkheid: Het huis en de tuin van Oud Leeuwenhorst zijn privé en niet toegankelijk voor het publiek. De omliggende natuurgebieden zijn echter vrij te verkennen voor wandelaars​.
  • Parkeren: Parkeermogelijkheden zijn beschikbaar op de parkeerplaats Nieuw Leeuwenhorst. Gebruik Gooweg 36 in Noordwijkerhout voor je navigatie.

Conclusie

Landgoed Oud Leeuwenhorst biedt een boeiende mix van geschiedenis en natuur. Of je nu geïnteresseerd bent in de rijke historie van het landgoed of wilt genieten van een rustige wandeling in een prachtige omgeving, dit landgoed heeft voor ieder wat wils. Plan je bezoek en ontdek de charme van Oud Leeuwenhorst in Noordwijkerhout!

Voor meer informatie, bezoek de officiële website van Landgoed Oud Leeuwenhorst.

Leeweg 19A, 2211 XZ Noordwijkerhout
https://geschiedenisvanzuidholland.nl/zien-en-doen/locaties/buitenplaats-oud-leeuwenhorst-in-noordwijkerhout/

Delen is leuk!