Weteringpark

Het Weteringpark, gelegen aan de Kalkovenweg in de wijk Oudshoorn, is een oase van natuur en recreatie in Alphen aan den Rijn. Dit park, geopend in 1991, biedt een divers landschap met waterpartijen, bosjes, ruig grasland en een overvloed aan flora en fauna.

Het Weteringpark is niet alleen een plek om te ontspannen, maar ook een thuis voor een rijke verscheidenheid aan dieren en planten. Hier zijn meer dan driehonderd soorten bomen, insecten, planten, paddenstoelen en vogels te bewonderen. De variatie in boomsoorten is indrukwekkend, van inheemse soorten zoals eiken, beuken en hazelaars tot niet-inheemse soorten zoals catalpa’s en esdoorns, geïntroduceerd door de Romeinen.

  • Lente: Het park komt tot leven met bloeiend fluitenkruid langs de vijveroevers en bloeiende bloemen zoals meidoorn en sleedoorn die insecten aantrekken zoals bijen en vlinders. Vogels zoals futen, meerkoeten en eenden broeden rond de vijver, terwijl libellen en juffers rondzwermen bij de poel nabij de zandbak.
  • Zomer: Het park biedt verkoeling en avontuur met zijn schaduwrijke bomen en waterspeelplaatsen waar kinderen zich kunnen vermaken met zandbakken en waterpompen. Kikkers laten ’s avonds hun gekwaak horen, terwijl vleermuizen hun nachtelijke activiteiten beginnen.
  • Herfst: De herfst brengt een feest van kleuren en vruchten, waar bomen en struiken zaden en bessen laten zien. Vogels zoals puttertjes en sijsjes komen af op deze voedzame traktaties, terwijl paddenstoelen zoals inktzwammen verschijnen in de grasvelden.
  • Winter: Tijdens de rustige wintermaanden verwelkomt het park wintergasten zoals kuifeenden in de vijver en ganzen die in V-formatie overvliegen. Het park biedt ook mogelijkheden voor winterse wandelingen en vogelspotten.
Het Weteringpark is niet alleen een natuurreservaat

Maar ook een populaire plek voor recreatie en sport. Er zijn verharde wandel- en fietspaden, ideaal voor dagelijkse pendelaars en schoolgaande kinderen. Voor honden is er een omheind uitlaatgebied met een eigen hondenstrandje. Sportliefhebbers kunnen genieten van faciliteiten zoals voetbalvelden, een basketbalveld, tafeltennistafels en een voetbalkooi. Voor avontuurlijke kinderen is er een tokkelbaan, een half pipe en diverse speeltoestellen verspreid over het park.

Het Weteringpark is een waardevolle aanwinst voor de gemeenschap van Oudshoorn en Alphen aan den Rijn. Met zijn combinatie van natuurlijke schoonheid, biodiversiteit en uitgebreide recreatieve voorzieningen biedt het park voor ieder wat wils, het hele jaar door.

Weteringpark 1, 2401 MR ALPHEN AD RIJN
website 

Delen is leuk!