Avifauna: Ontdek een van de Oudste en Meest Bijzondere Vogelparken ter Wereld

Avifauna, gelegen in Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland, is een van de oudste vogelparken ter wereld. Sinds de opening in 1950 heeft het park zich gevestigd als een van de meest geliefde en gerenommeerde vogelparken in Europa. Avifauna is veel meer dan alleen een plek om vogels te bewonderen; het park combineert natuur, educatie en recreatie, waardoor het een perfecte bestemming is voor gezinnen, vogelliefhebbers en iedereen die op zoek is naar een unieke ervaring in de natuur.

Geschiedenis en Ontstaan

Avifauna werd opgericht door de familie Van der Valk, bekend van de gelijknamige hotelketen, en begon als een privécollectie van exotische vogels. In 1950 werd het park opengesteld voor het publiek en sindsdien heeft het een rijke geschiedenis opgebouwd. De naam “Avifauna” is afgeleid van de Latijnse woorden “avis” (vogel) en “fauna” (dierenrijk), wat de focus van het park op de vogelwereld weerspiegelt.

Door de jaren heen is het park voortdurend gegroeid en uitgebreid. Vandaag de dag herbergt Avifauna honderden vogelsoorten van over de hele wereld, van kleurrijke papegaaien en imposante roofvogels tot exotische watervogels en zeldzame, bedreigde soorten. Avifauna speelt een belangrijke rol in het behoud en de bescherming van vogelsoorten door middel van fokprogramma’s en educatie, waarmee het park zich inzet voor natuurbescherming wereldwijd.

Vogelsoorten en Habitats: Een Wereld aan Vogels

Een van de grootste attracties van Avifauna is de indrukwekkende diversiteit aan vogels. Het park is opgedeeld in verschillende thematische gebieden die de natuurlijke habitats van de vogels zo nauwkeurig mogelijk nabootsen. Dit maakt een wandeling door Avifauna niet alleen mooi, maar ook educatief en boeiend.

De Tropenhal

De Tropenhal is een van de populairste gebieden in het park. In deze overdekte ruimte wanen bezoekers zich in een tropisch regenwoud, compleet met exotische planten, bloemen en vrij rondvliegende vogels zoals toekans, ara’s en lori’s. De tropische sfeer en het vrije gedrag van de vogels geven bezoekers het gevoel dat ze echt midden in de jungle zijn.

De Australische Volière

In de Australische Volière kun je vogels uit Australië van dichtbij bewonderen. Wandel tussen kaketoes, emoes en regenbooglori’s, en ervaar hoe deze unieke vogels leven en met elkaar omgaan. Dit gebied biedt een fascinerende inkijk in het gedrag van deze typisch Australische soorten.

De Filipijnse Jungle

Een van de meest bijzondere delen van Avifauna is de Filipijnse Jungle, gewijd aan zeldzame en bedreigde vogelsoorten uit de Filipijnen, zoals de Palawan-pauwfazant en de Filipijnse neushoornvogel. Avifauna speelt een actieve rol in het behoud van deze soorten door deel te nemen aan internationale fokprogramma’s, en bezoekers kunnen hier meer leren over het belang van natuurbescherming.

Roofvogelshow

Een hoogtepunt van elk bezoek aan Avifauna is de dagelijkse roofvogelshow. Tijdens deze show kunnen bezoekers indrukwekkende vluchten van adelaars, valken en uilen bewonderen. Onder begeleiding van deskundige trainers demonstreren deze roofvogels hun jachttechnieken, wat een spectaculaire en leerzame ervaring biedt voor jong en oud.

Educatie en Behoud: Een Belangrijke Missie

Een van de kernmissies van Avifauna is het vergroten van het bewustzijn over vogels en hun leefomgevingen. Het park biedt educatieve programma’s en activiteiten voor bezoekers van alle leeftijden. Door het hele park zijn informatieve borden te vinden en er worden regelmatig rondleidingen en workshops georganiseerd om het publiek meer te leren over de verschillende vogelsoorten en hun natuurlijke habitats.

Avifauna werkt ook samen met internationale natuurbeschermingsorganisaties om bedreigde vogelsoorten te beschermen. Dit gebeurt door middel van fokprogramma’s en financiële steun aan projecten die zich richten op het behoud van natuurlijke leefgebieden. Het park is betrokken bij tal van wereldwijde conservatieprojecten om de biodiversiteit te behouden en vogelpopulaties te herstellen.

Recreatie en Ontspanning: Meer dan alleen Vogels

Naast de indrukwekkende vogelcollectie biedt Avifauna ook tal van recreatieve mogelijkheden.

  • Speeltuin: De grote speeltuin van Avifauna is een paradijs voor kinderen. Met spannende glijbanen, klimtoestellen en een draaimolen is er voor elke leeftijd iets te doen. Voor de allerkleinsten is er een speciale peuterspeelplaats.
  • Boottocht: Bezoekers kunnen genieten van een rustgevende boottocht door het Groene Hart, waarbij ze het prachtige landschap en de lokale fauna kunnen bewonderen.
  • Eetgelegenheden: Het park beschikt over meerdere horecagelegenheden, van eenvoudige snacks tot uitgebreide maaltijden. Het Avifauna-restaurant, gelegen in een historische molen, biedt een unieke eetervaring met uitzicht op de natuur. Hier kunnen bezoekers genieten van een heerlijke lunch of diner.

Praktische Informatie voor Bezoekers

Avifauna is gemakkelijk bereikbaar en biedt faciliteiten voor een comfortabel bezoek.

  • Openingstijden: Avifauna is het hele jaar door geopend. Voor actuele openingstijden raden we aan om de website te raadplegen.
  • Toegangsprijzen: De toegangsprijzen voor Avifauna variëren per seizoen. Kinderen tot en met 2 jaar hebben gratis toegang. Kijk op de website voor de meest actuele prijzen en om je tickets online te kopen.
  • Locatie: Avifauna is gelegen aan Hoorn 65, 2404 HG Alphen aan den Rijn. Het park is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Er is ruime parkeergelegenheid beschikbaar voor bezoekers.
  • Website: www.avifauna.nl

Conclusie: Een Unieke Combinatie van Natuur, Educatie en Plezier

Avifauna is veel meer dan een vogelpark. Met zijn indrukwekkende collectie vogels, interactieve tentoonstellingen, spannende shows en educatieve programma’s biedt het park een unieke combinatie van natuurbeleving en recreatie. De betrokkenheid van Avifauna bij natuurbescherming en educatie maakt het een waardevolle bestemming voor zowel plezier als bewustwording.

Of je nu een vogelliefhebber bent, een leuk dagje uit met het gezin wilt beleven, of meer wilt leren over het behoud van bedreigde diersoorten, Avifauna biedt voor elk wat wils. Plan je bezoek vandaag nog en ontdek waarom dit vogelpark al decennia lang een favoriet is bij bezoekers van alle leeftijden.

Delen is leuk!