Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen brengt de geschiedenis van de Zuiderzee tot leven door middel van een indrukwekkende collectie en interactieve tentoonstellingen. Het museum bestaat uit een binnen- en buitenmuseum, waardoor bezoekers een volledig beeld krijgen van het leven rond de Zuiderzee voordat de Afsluitdijk in 1932 de zee veranderde in het IJsselmeer.

Wat is er te zien en te doen?

Binnenmuseum Het binnenmuseum herbergt talloze artefacten en tentoonstellingen die de cultuur en het dagelijks leven rond de voormalige Zuiderzee illustreren. Hier kunnen bezoekers onder andere historische boten en kunstwerken bewonderen die het maritieme erfgoed van de regio weerspiegelen. Daarnaast worden er regelmatig wisselende tentoonstellingen georganiseerd.

Buitenmuseum Het buitenmuseum is een openluchtmuseum dat bestaat uit meer dan 130 historische gebouwen, waaronder huizen, winkels en werkplaatsen. Deze zijn zorgvuldig gerestaureerd en geven een levendig beeld van hoe de dorpen rond de Zuiderzee eruitzagen. Bezoekers kunnen door de straatjes wandelen, ambachtslieden aan het werk zien en zelfs deelnemen aan traditionele activiteiten zoals touwslaan en vis roken.

Interactiviteit en Educatie Het Zuiderzeemuseum biedt tal van interactieve ervaringen die zowel leerzaam als vermakelijk zijn. Kinderen kunnen deelnemen aan speurtochten en workshops, terwijl volwassenen kunnen genieten van rondleidingen en demonstraties. Dit maakt het museum een ideale bestemming voor gezinnen en schoolgroepen​.

Praktische Informatie

  • Locatie: Wierdijk 12-22, 1601 LA Enkhuizen
  • Openingstijden: Het museum is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Het buitenmuseum is geopend van april tot en met oktober.
  • Toegangsprijzen:
    • Volwassenen: €18,50
    • Kinderen (4-12 jaar): €10,50
    • Kinderen (0-3 jaar): gratis
    • Museumkaarthouders: gratis
  • Bereikbaarheid: Het Zuiderzeemuseum is gemakkelijk bereikbaar met de trein, op slechts een uur reizen van Amsterdam. Vanaf het station Enkhuizen is het een korte wandeling naar het museum.

Plan je bezoek aan het Zuiderzeemuseum en duik in de rijke geschiedenis van de Zuiderzee. Voor meer informatie en om tickets te kopen, bezoek de officiële website van het Zuiderzeemuseum​.

Delen is leuk!