Sterrenwacht Hellendoorn

Sterrenwacht Hellendoorn, gelegen in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer, is een ideale plek voor iedereen die geïnteresseerd is in astronomie. Dankzij de unieke locatie aan de rand van een groot natuurgebied met minimale lichtvervuiling, kunnen bezoekers bij heldere avonden tot wel 2000 sterren met het blote oog zien​.

Activiteiten en Faciliteiten

  1. Planetarium: Het moderne projectieplanetarium, ook wel het “Theater van de Kosmos” genoemd, biedt een spectaculaire ruimtereis door het universum. Hier kunnen bezoekers genieten van een heldere sterrenhemel, zelfs op bewolkte dagen.
  2. Telescopen en Koepel: De sterrenwacht beschikt over meerdere telescopen, waaronder een Meade Schmidt-Cassegrain telescoop met een 406 mm spiegel. Bezoekers kunnen deze telescopen gebruiken om de sterrenhemel te observeren vanuit de grote koepel bovenop de toren.
  3. Zon-observatorium: Uniek aan Sterrenwacht Hellendoorn is het zonobservatorium met twee zonnetelescopen en een spectroscoop. Dit maakt het mogelijk om het zonlicht veilig en in detail te bekijken​.
  4. Sky-Walk: Dit observatieplatform op 8 meter hoogte biedt een open blik op de sterrenhemel. Het is de perfecte plek om de sterrenhemel met het blote oog of een verrekijker te bewonderen.
  5. Radiotelescoop en Weerstation: Recentelijk is de sterrenwacht uitgebreid met een radiotelescoop en een weerstation. De radiotelescoop, een 3 meter schotelantenne, biedt bezoekers een unieke kijk op het universum door middel van radiogolven.

Educatieve Programma’s en Evenementen

De sterrenwacht organiseert diverse educatieve activiteiten zoals sterrencolleges, gegeven door professionals maar toegankelijk voor het brede publiek. Daarnaast worden er regelmatig publieksavonden en -middagen gehouden waar bezoekers meer kunnen leren over astronomie en het gebruik van telescopen.

Praktische Informatie

  • Locatie: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Nijverdal.
  • Openingstijden: Elke 1e en 3e vrijdag van de maand vanaf 19:45 uur en elke zaterdagmiddag van 14:30 tot 15:30 uur. Bezoek buiten deze tijden is mogelijk op afspraak voor groepen.
  • Toegangsprijzen: Toegang is uitsluitend via reservering. Voor meer details over de tarieven, bezoek de website.

Plan je bezoek aan Sterrenwacht Hellendoorn en geniet van een reis door het heelal midden in het prachtige natuurgebied van de Sallandse Heuvelrug. Voor meer informatie en reserveringen, bezoek de officiële website van Sterrenwacht Hellendoorn 

Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal

Homepagina

Delen is leuk!